Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Sopron / Látnivalók / Természet / Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park információk

A Fertő-Hanság Nemzeti Park 

 

A Sopron melletti Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központja Sarród község szélén, az egykori fertői kikötő és révátkelő helyén épült 1993-ban.

 Az igazgatóság felügyelete alát tartozik a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-táji teljes területe, valamint a Fertő tó part mentén fekvő Sarród, Fertőd, Fertőszéplak, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőboz, Nagycenk, Balf, és Fertőrákos települések belterületei és tó felé eső külterületeit.

 A Fertő-táj nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják. 1994. március 8-án az egykori Hanság Tájvédelmi Körzet hozzácsatolásával létrejött – hasonlóan mint a tájegység osztrák területen lévő részén – a Fertő-Hanság Nemzeti Park. 

A Fertő-tó és a Hanság élővilága

 A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava és a kontinentális síkvidéki sós tavak legnyugatibb képviselője. A tó vize rendkívül sekély így vízállása igen változó. A történelem során többször is kiszáradt.

 A XX. század első harmadában a tó és a vele vízrajzilag összefüggő Hanság lecsapolása és szabályozása miatt a tópart mentén, főleg a déli oldalon gyors ütemben elnádasodott. Ez a folyamat mára jelentősen lelassult, de nem állt meg.

 Ez a környezet sok vízimadárnak biztosít megfelelő életfeltételeket. Fészkel itt nagy kócsag, vörös gém és kanalasgém, nyári lúd. Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak. Ritka madarak is előfordulnak, mint a vörösnyakú lúd, réti sas és a kékes rétihéja.
A tó legértékesebb halai a réti csík, a csuka és a garda.

 A tó nyugati részén, a pusztai réteken ritka növényeket láthatunk, itt él a Boldogasszony-papucsa, a légybangó, a tarka és törpe nőszirom. Sok védett lepkefaj talált a területen élőhelyet, mint a nagy pávaszem, a tölgyfaszender, a sápadt szemeslepke.

 A Kistómalomi-láprét értékes jégkorszaki maradványokat őrzött meg, a mocsári hízókát és a mocsári nőszőfüvet. A tó keleti vidékén szikes puszták találhatók, amelyek jellegzetes növényei a fertői mézpázsit, a sziki sóballa, a sziki őszirózsa.

 A területek karbantartása a hagyományos magyar háziállatokból álló állatállomány feladata. Él a területen rackajuhnyáj, szilajon tartott bivaly és magyar szürkemarha-gulya.

 A Kapuvári-Hanyerdői gazdagok rovarokban, és itt él az elevenszülő gyík. A Lébényi-Hanyt kiszáradó láprétek jellemzik, rajtuk kosborok nyílnak. A területen túzok fészkel, néha parlagi viperával lehet talákozni.

 Ligeterdeinek lakója a kabasólyom, az erdei füles- és macskabagoly. A megmaradt tavak adnak otthont a vízivilágnak. Bennük él a lápi póc és a compó. A nádasokban bölömbika fészkel. A Fehér-tó környékén él a ritka patkányfejű pocok. 2001-ben megkezdődött a Hanság egy részének rehabilitációja a Nyirkai-Hany újraárasztásával.

 A Kócsagvár

 A Kócsagvár, mint a természetvédelem hivatali épülete, 46 főt befogadó szálláshely is egyben. Az Igazgatóság irodái mellett az épületben előadó- és konferenciaterem található, valamint aulájában a sok érdekességet rejtő saját állandó kiállítások mellett egymást váltják a különféle időszaki és vándorkiállítások.

Nyitvatartás:

Hétfő-Csütörtök: 08-16.30h
Péntek: 08-14h

 

 

Forrás:  WikipédiaFizetett hirdetés

Videó

Kapcsolódó

Mithras-szentély, Fertőrákos (fotó: FertorakosiKirandulas.hu)
Fertőrákos – Mithras-szentély

Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nem......

Fertőrákos misztikus ókori emléke - A Mithras szentély (fotó: mithras.hu))
Fertőrákos

Fertőrákos - az egyik legérdekesebb történelmi, műemléki, természettudományi jelentőséggel bíró...

Logó
Fertő-tavi Vízitelep

A természetjárás mellett a Fertő tó vidéke még számos kikapcsolódási, pihenési lehetőséget nyúj...

A Fertőrákosi vagy Püspöki Kőfejtő, Fertőrákos (fotó: kofejto.hu)
Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákos neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik a község északi területén emelkedő domb kő...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

tannamary47 véleménye 2010.01.28 08:42
Fertő-Hanság Nemzeti Park

Annyira szép környék... ^ ^

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 24

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 24

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 24

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomLátnivaló kereső Sopron

Partnereink
Facebook